limfjordDe to 25 årige beredskabsassistenter, som reddede en 77årig mand fra druknedøden i sin bil i den isfyldte Limfjord, blev torsdag (3. marts) hædret som ”dagens helte” af Christian Den Fjerdes Laug.

Det skete ved en lille højtidelighed i Laugslokalet i Jens Bangs Stenhus i overværelse af to kolleger, som var med på udrykningen, chefen for Beredskabscenter Aalborg, Jørgen Pedersen, redningsaktionens indsatsleder, beredskabsinspektør Peter Reinau, samt fem medlemmer af Laugets styrelse anført af oldermand Niels Voss Hansen.

Oldermanden understregede de to unge mænds tapre redningsindsats, der nær kunne have kostet dem selv livet og sagde, at der absolut var grund til at fejre dem, selvom det var en tragisk hændelse, der dog fik en positiv udgang.

Hver af redningsmændene modtog en specialfremstillet C4 nøglering, der senere forsynes med inskription og de to, som reddede bilisten ud, henholdsvis Sonny Nautrup Nielsen, og Jens Christian Østerby Jensen, modtog hver en check på 1000 kr.

På Beredskabscentrets vegne takkede Jørgen Pedersen for Laugets initiativ og for prisen. - Det er altid rart med ros udefra, sagde han.

Alarmen kom mandag morgen kl. tre fra en mand i Nørresundby, som havde set en bil enten køre i det isfyldte og kolde Limfjordsvand for enden af Vestre Fjordvej eller være i en kollision. Det første var tilfældet. J.C. Østerby Jensen fortæller, at bilen delvis flød og stod på isen ca. 25 meter fra land og på omkring fire meter dybt vand.
Iført overlevelsesdragter/tørdragter svømmede de ud til den synkende bil. Der sad en mand i den i vand til brystet ivrigt fagtende. Det indsivende saltvand havde bevirket at bilens automatiske sikringsanlæg havde låst alle døre og bagagerumsklap, fortæller de. Redningsmændene måtte knuse bagruden og kom derved ind i bagagerummet så de kunne lægge bagsædets splitryglæn ned og få fat i føreren som selv var kravlet bagud i bilen. Sonny Nautrup, som nu var under vand, prøvede at trække manden ud og herved kom bilistens ene ben i klemme. Kostbare sekunder gik, men med en sidste kraftanstrengelse fik de to redningsmænd trukket den 77-årige fri og bjerget ind til land, hvor politi og Falck-reddere modtog dem med klapsalver. Falcks frømænd bjergede senere bilen. Den 77årige, som er fra Aalborgs opland, har selv forklaret, at han på vej til sygehuset for vild og kørte i vandet. Bilisten overlevede, redningsfolkene fik nogle rifter og skrammer. Det var alt.

J.C. Østerby Jensen takkede for den tildelte hæder og sluttede: Jeg mener stadig, at det er vores arbejde.

Billedtekst:
Oldermand Niels Voss Hansen, th, taler til de to redningsmænd Jens Christian Østerby Jensen, yderst tv, og Sonny Nautrup Nielsen, og til deres kolleger og foresatte samt Laugsbrødre.

Foto: Jens Morten